Dag van de Arbeid: Farinha de Pau

1 mei 2020
Op 1 mei vieren verschillende landen de Dag van de Arbeid. Cabo Verde kent vele traditionele ambachten die tot de dag van vandaag nog zorgen voor werk en inkomen voor de bevolking. Een voorbeeld daarvan is het maken van grogue. Grogue wordt tegenwoordig zelfs internationaal geëxporteerd. Een minder bekende ambacht is de productie van Farinha de Pau.

Farinha de Pau is de Sanicolauense benaming voor farinha de mandioca (maniokmeel). De productie van Farinha de Pau begon in de jaren ’60 van de vorige eeuw en werd al gauw een populair product van São Nicolau. Het wordt tot de dag van vandaag gebruikt bij verschillende gerechten, zoals cuscuz de talisca. Daarnaast is het meel, volgens verschillende onderzoeken, goed voor de hersenen en helpt het bij de opname van gifstoffen uit de darmen waardoor je spijsvertering verbetert.

De productie van Farinha de Pau vergt een hoop mankracht. Van april tot en met juni zijn mannen en vrouwen druk in de weer met de oogst. Nadat de mandioca uit de grond is getrokken, wordt allereerst de schil verwijderd. Daarna wordt de gehele mandioca geraspt. De grove korrels worden vervolgens in de zon gelegd om te drogen. Als alles droog is, worden de grove korrels gekneed en met een soort zeef zorgvuldig uitgezocht. Alles wat uiteindelijk overblijft, komt in een grote pan waar het geroosterd wordt tot het uiteindelijke meel.

In São Nicolau is Farinha de Pau zo geliefd, dat er zelfs een nummer is gemaakt door Afrika Star dat zingt:
‘Ho mnina ranja ma mim
Nem que ‘smola um ta pagôb
Um ta levôb pa Saniclau
Ta engordôb na farinha de Pau’

In onderstaande video kun je het proces van Farinha de Pau bekijken: 

Share by: