Cabo Verde: de basis

1 september 2018

De Basis

Cabo Verde, officieel República de Cabo Verde, is een eilandengroep voor de westkust van Afrika. De archipel bestaat uit negen bewoonbare eilanden en één erkend onbewoonbaar eiland. De bovenwindse eilanden, ilhas do Barlavento, bestaan uit Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia (onbewoond), São Nicolau, Sal en Boa Vista. De benedenwindse eilanden, ilhas de Sotavento, zijn Maio, Santiago, Fogo en Brava. 

Naast de 10 bekende eilanden zijn er een tiental kleinere, onbewoonbare en minder bekende eilanden verspreid over de oppervlakte van Cabo Verde. De eilanden zijn kleiner dan de erkende eilanden en heten daardoor ilhéus. We kennen de ilhéus Branco en Raso tussen São Nicolau en Santa Luzia in, ilhéu dos Passaros dichtbij São Vicente, ilhéu Rabo de Junco bij Sal, ilhéus de Sal Rei en do Baluarte langs Boa Vista, ilhéu de Santa Maria voor de hoofdstad op het eiland Santiago, daarnaast kent Santiago ilhéu Grande, Rombo, Baixo, de Cima, do Rei en Luís Carneiro en tot slot de ilhéus Sapado en da Areia op korte afstand van het eiland Brava. De ilhéus  worden gebruikt voor dagtrips en als vissersplaats van de lokale vissers. 

Vulkanische eilanden

De eilanden van Cabo Verde zijn ontstaan uit vulkanische uitbarstingen. Zoals je misschien weet, bestaat de aarde uit verschillende continentale platen die langzaam langs elkaar heen, naar elkaar toe of van elkaar af schuiven. Cabo Verde bevindt zich op de rand van de Afrikaanse plaat. De Afrikaanse, Noord- en Zuid-Amerikaanse platen schuiven al miljoenen jaren langzaam van elkaar af. Daar waar ruimte ontstaat tussen de platen, ontstaan vulkanen. Miljoenen jaren lang hebben onder water verschillende uitbarstingen plaatsgevonden. De rotsen die ontstonden zijn in de tijd opgehoopt waardoor de eilanden zijn ontstaan. 

De eilanden hebben dus een vulkanische oorsprong. Op meerdere eilanden zijn (resten van) vulkanen te vinden. Het eiland Maio is het oudste eiland. Fogo is het jongste broertje in de groep. De vulkaan op het eiland Fogo is nog altijd actief. In november 2014 vond de laatste uitbarsting plaats via een zijkrater van de vulkaan.

Op de Wereldkaart

Cabo Verde bevindt zich midden in de Atlantische Oceaan. Op de wereldkaart is de archipel te vinden tussen de evenaar en de Kreeftskeerkring op het noordelijk halfrond. Continentaal gezien behoort de eilandengroep tot het continent Afrika. Senegal is, met zo'n 500KM afstand, het dichtstbijzijnde buurland en de Senegalese groene kaap is het dichtstbijzijnde punt. De Kaapverdische archipel heeft haar naam aan deze kaap te danken. 

In de regio: Macaronesia

In de regio maakt Cabo Verde deel uit van de Macaronesia regio, een verzamelnaam voor de vier archipels voor de kust van Europa en Afrika. Elke archipel bestaat uit een groep eilanden van vulkanische oorsprong. Ondanks de grote onderlinge afstanden, hebben de archipels veel gemeen. Het klimaat en de plantengroei zijn bijvoorbeeld ongeveer hetzelfde. Politiek gezien, behoren drie van de vier archipels tot Europa. Dat zijn Madeira, de Azoren en de Canarische Eilanden. Cabo Verde is als enige archipel een onafhankelijke staat.

Klimaat & landschappen

De eilanden van Cabo Verde verschillen allen van elkaar. De archipel kent een tropisch regenwoudklimaat, tropisch savanneklimaat en woestijnklimaat. Als de we eilanden van oost naar west bekijken zijn enkele overeenkomsten terug te vinden. De meest oostelijke eilanden - Sal, Maio en Boa Vista - zijn woestijnachtig, met een droog klimaat en vlakke landschappen. Dat heeft te maken met de Harmattan-wind, een stoffig en droge wind vanuit het zuiden van de Sahara, die mits het hard genoeg waait zelfs Zuid-Amerika bereikt. Naarmate je meer naar het westen trekt, worden de eilanden groener en rotsachtig.

De rotsachtige eilanden in het westen hebben daarnaast eigen microklimaten. Dit zorgt ervoor dat het uitzicht en de plantengroei op slechts vijftien minuten afstand sterk kan verschillen. Het grootste contrast tussen de eilanden is te zien tussen Boa Vista (zie eerste foto) en Santo Antão (zie laatste foto). 

Plantengroei

De plantengroei van Cabo Verde is van nature eentonig. Het wisselende weer zorgt ervoor dat weinig planten zich goed kunnen aarden. De meeste fruit- en plantensoorten die vandaag op de eilanden te vinden zijn, zijn door de eeuwen heen door de scheepvaart en onze geschiedenis van kolonialisme naar Cabo Verde gebracht. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van verschillende planten- en fruitsoorten en de oorspronkelijke regio van herkomst.



De diersoorten in Cabo Verde zijn, op gevogelte en vissen na, door de mens naar de eilanden gebracht.

Regio Fruit- en plantensoorten
Afrika katoenplant, gierst, yam, dadelpalm
Mediterraan Europa verschillende fruitsoorten, zoals de sinaasappel, citroen, tangerijn en de leer van het produceren van marmelades hiervan.
Zuid-Amerika maïs, bonen, cassave, papaja, ananas.
Zuid-Azië kokosplant, zoete aardappel, mango, nangka (jackfruit)
Share by: