#1 De Bezetting: Maio

5 januari 2019
Ondanks dat Maio het dichtst bij het eerst bezette eiland Santiago ligt, duurde het even voordat het eiland zich kon ontwikkelen. In 1460 kwam Maio in het vizier van de Portugezen. Zij legden destijds een basis voor landbouw-, visserijgemeenschappen en handelsposten. Maar al snel werd het eiland in de zestiende en zeventiende eeuw het toneel voor de koloniale strijd tussen Europese rijken. De Britten, de Fransen en de Portugezen waren allemaal geïnteresseerd in het eiland vanwege het strategische punt van de archipel. Zo probeerden zij allen de controle te verkrijgen. Uiteindelijk bleef Maio onder Portugese heerschappij en vanaf 1642 kwam het eiland langzaam op gang.

Porto Inglês
Een goed voorbeeld van de invloed van die strijd tussen de Europeanen is te vinden in de naam van de hoofd- en grootste stad van het eiland. Toen Maio tijdelijk bezet werd door de Engelsen, vestigden zij zich in de belangrijkste haven van het eiland gelegen in de hoofdstad. Deze haven kwam toen bekend te staan als de Engelse haven, ofwel Porto Inglês. Nadat de Portugezen de controle over het eiland herstelde, evolueerde de naam naar Vila do Maio. Maar de naam Porto Inglês bleef deel uitmaken van de historische en culturele geschiedenis van Maio en herinnert ons nog altijd aan die tijdelijke bezetting door de Engelsen. 

Zoutwinning
Net als Boa Vista staat ook Maio bekend als geschikte locatie voor zoutwinning.  In 1718 werd een tweede nederzetting opgericht dichtbij de zoutpannen om de productie op gang te krijgen. Jarenlang werd zout op de traditionele wijze gewonnen op Maio. Op ondiepe, vlakke, waterbedden werd zeewater ingelaten en verdampt waardoor zout achterbleef en met de hand geoogst kon worden. Het zout werd zowel lokaal gebruikt als naar andere delen van de archipel en Brazilië geëxporteerd. Daarmee speelde zoutwinning een belangrijke rol in de economie van Maio en is het jarenlang een van de belangrijkste inkomstenbronnen geweest voor de bewoners. Door het automatiseren van de processen is dit met de jaren verminderd. Tegenwoordig is de traditionele zoutwinning een toeristische bezienswaardigheid. 

Maio
Een laatste bijzonderheid van het eiland Maio is toch wel haar naam. Volgens Portugese traditie werd bezet land vernoemd naar feestdagen of heiligen uit de katholieke kerk. Dit hielp om locaties te identificeren en te associëren met de datum van 'ontdekking'. Het eiland Maio is daarentegen vernoemd naar de maand mei. Wat het veel lastiger om de bezetting aan een duidelijke datum te koppelen. We gaan er daarom vanuit dat het eiland in de maand mei is bezet of een bijzondere betekenis kreeg voor de Portugese kolonisatoren. 

Vandaag de dag vindt de belangrijkste, katholieke viering op Maio plaats in de maand mei, op 3 mei om precies te zijn: de festa de Santa Cruz. Van 3 tot 5 mei vinden verschillende culturele, religieuze en sportieve evenementen plaats die eindigen met een tabanca-parade en een parade van het heilige Kruis, de cruzeiro

Share by: